Sony Alpha a7 II on uudistettu versio a7:stä, joka sekään ei vielä ole korkealla iällä pilattu. Kaikki a7-kamerat ovat täyden kennokoon kameroita, eri malliversioiden ominaisuudet eroavat eniten kennon tarjoaman resoluution osalta. Eri mallit loistavat hiukan eri osa-alueilla. 24 megapikselin kennolla varustettu a7 on moneen käyttöön hyvin sopiva, kun taas 36 megapikselin kennoinen a7r on tarjoaa enemmän megapikseleitä esimerkiksi maisemakuvaukseen. Videokäyttöön erinomaisesti sopiva 12 megapikselin A7s taas sopii hyvin myös vähässä valossa kuvaamiseen erittäin
pienikohinaisen kennonsa ansiosta.
Kuvanvakain rungossa
Sony a7 II:n ehkä tärkein uudistus on runkoon sisäänrakennettu viisiakselinen kuvanvakain, jonka ansiosta tällä kameralla voi aina kuvata kuvanvakaimen kanssa objektiivista riippumatta. Sonyn ja Zeissin julkistamat uudet täydelle kennolle sopivat primelinssit ovat kuin tehtyjä juuri tälle kameralle, koska niissähän ei ole kuvanvakainta. Samoin laadukkaat A-sovittimen objektiivit vaikuttavat astetta houkuttelevammalta, kun niitä voi nyt käyttää kuvanvakaimen kanssa. A-sarjan objektiivit vaativat tietysti sovittimen, jotta niitä voi käyttää E-sarjan kamerassa. En tiedä, mutta voisi aavistella, että tämä sama kuvanvakaintekniikka tulisi muihinkin Sonyn A7 malleihin, kunhan niistä tulee aikanaan uudet versiot. Huhuja uudesta a7rII:sta on jo liikkeellä.
Ergonomia parantunut
Uudistuksia löytyy myös kameran rungosta. A7 II:n ulkoinen olemus herättää aiempaa mallia enemmän positiivisia tuntemuksia. Tämä malli istuu käteen edeltäjäänsä paremmin; runko on hiukan paksumpi ja antaa tukevamman kuvausotteen. Painoa on myös tullut hiukan lisää ilmeisesti sisäänrakennetun kuvanvakaintekniikan takia. Rungon koko on tietysti jokaisen kuvaajan eri tavalla arvottama asia, mutta mielestäni tämä runko on hyvä kompromissi koon ja ergonomian suhteen. Kuten edeltäjässään, tässäkin on riittävästi kustomoitavia painikkeita normaalien toimintopainikkeiden lisäksi. Esimerkiksi edelleen ärsyttävässä paikassa kameran sivulla olevan videotallennuksen käynnistyksen voi halutessaan muuttaa toimimaan myös kustomoitavista painikkeista. Näyttö on kolmetuumainen ja sen kanssa tulee toimeen myös kirkkaassa päivänvalossa.
Innostava kuvanlaatu
Stillkuvissa Sony a7 II loistaa kuvanlaadullaan, resoluutiota on hyvin ja värientoisto on hienoa. Dynamiikka-alue riittää vaativiinkin valaistusolosuhteisiin. Lisäksi huomasin että RAW-kuvat kestävät jälkikäsittelyä yllättävän hyvin, siis jopa RAW-kuviksi. Kaikkiaan kuvanlaatu on nautittavan hyvä, tämä kamera oikeasti innostaa kuvaamaan. Myös pikselitasolla RAW-kuvien laatu on vakuuttava, kuvat ovat aidosti teräviä ilman että terävyyttä täytyisi hakea kuvankäsittelyllä. JPEG-kuvanlaatua en lähde kommentoimaan, koska niiden laadulla on itselleni vain vähäinen merkitys, enkä oikein tiedä missä tilanteessa kuvaisin JPEG-kuvia tällaisella kameralla. Sellaisissa tilanteissa voin käyttää älypuhelintani.
Sarjakuvaus onnistuu nopeudella 5 kuvaa sekunnissa, mikä ei ole mitään ennätystasoa, mutta kilpailukykyinen kuitenkin täyskennoisten luokassa. Automaattitarkennuksen väitetään olevan nopeampi kuin edeltäjämallissa ja se on myös helppo uskoa. Silti Sony A6000 on E-sarjan kameroista edelleen paras tarkennusominaisuuksien suhteen.
Kun tällä kameralla kuvaa RAW-kuvia, ei valotuksen säädöillä ole aivan niin paljon merkitystä kuin esimerkiksi jollain pienempikennoisella kameralla kuvattaessa, säätövaraa kun yleensä riittää hyvin jälkikäsittelyssä ilman että kuvanlaatu hirveästi kärsii. Tällä kameralla uskaltaa myös käyttää täysautomaattiohjelmaa, se kun toimii yleensä juuri niinkuin pitääkin ja tuloksena on lähes poikkeuksetta valotukseltaan onnistuneita otoksia.
Videot
Video-ominaisuuksia on tullut hiukan lisää. 4K-videotallennusta ei tässä mallissa ole, mutta muunmuassa a7s mallista tuttu XAVC S videoformaatti on nyt sisällytetty vanhan AVCHD -formaatin rinnalle. Uuden formaatin suurempi 50 MB/s bittinopeus mahdollistaa laadukkaamman tallennuksen. Lisäksi tarjolla on myös S-Log2 gamma asetus, kuten a7s mallissa, jonka väitetään antavan 1300 % laajemman dynamiikka-alueen. Tämän ansiosta videon jälkikäsittelyssä voidaan muokata videokuvaa vapaammin ilman pelkoa valkoisten alueiden puhkipalamisesta tai tummien alueiden tukkoon menemisestä. Dynamiikka-aluetta voi myös laajentaa kuvan dynamiikka-asetuksesta (DR) laittamalla sen arvoksi esimerkiksi Lv5, jolloin dynamiikka-alue on laajimmillaan.
Videokuva on kyllä hyvän näköistä, mutta kuvan häiriöistä, kuten moiré-ilmiöstä, ei ole päästy täysin eroon. Tämä häiritsee kuitenkin melko harvoissa otoksissa. Myöskään terävyys ei ole aivan a7s tai RX10 -mallien tasolla, mitä en odottanutkaan. A7 II on selkeästi painotukseltaan still-kamera ja jättää parhaimmat video-ominaisuudet a7s mallille. Videokuvaukseen on kuitenkin tarjolla mukavasti ominaisuuksia, kuten ulkoisen mikin liitäntä, kuulokeliitäntä ja manuaalitarkennuksen avuksi ääriviivakorostus ja osasuurennos. Myös ulkoisen tallentimen käyttäminen on mahdollista puhtaan HDMI-ulostulon ansiosta. HDMI-ulostulo on tosin micro-mallia, joten se ei todellakaan ole liittimenä sieltä tukevimmasta päästä.
Alla oleva video on kuvattu AVCHD formaatissa 24 Mbps resoluutiolla 1080P. DR-asetus LV5.
Kamera monenlaiseen käyttöön
Sony a7 II on hyvä kamera monilla osa-alueilla. Resoluutiota riittää hyvin vaikka maisemakuvaukseen. Valotusvaraa RAW-kuvissa on hyvin, ja video-ominaisuudetkin riittävät loistavasti esimerkiksi journalistiseen käyttöön. Kuvanvakain rungossa on todella ilahduttava ominaisuus vaikkapa Zeiss primelinssien omistajille tai niille, jotka haluavat käyttää Sonyn A-sarjan objektiiveja. Sovittimella a7-sarjan kameroihin saa kiinni myös muiden merkkien laseja, uusia ja vanhoja, ja a7 II kameran kuvanvakain voi antaa näille linsseille aivan uusia käyttömahdollisuuksia.
Plussat:
- Kuvanlaatu RAW-kuvissa
- Kuvanvakain kameran rungossa
- Käteensopiva runko, jossa hyvin säätimiä ja kustomointimahdollisuuksia
- puhdas HDMI-ulostulo mahdollistaa ulkoisen videotallentimen käytön
- S-Log2 gamman avulla saavutetaan laaja dynaaminen alue
- XAVC S videoformaatti parantaa videoiden laatua AVCHD formaattiin nähden
Miinukset:
- Videokuvan moiré
- Vakiovarusteena ei ulkoista akkulaturia
- Micro-mallinen HDMI-liitin