Ei tarvitse olla huippuvalokuvaaja voidakseen tienata digikamerallaan rahaa. Digikuviaan voi myydä lukuisissa paikoissa internetissä. Kuitenkin – jos aiot elää kuvaamisella, sinun täytyy olla hyvä kuvaaja – ja sen lisäksi myös kuvata paljon hyviä kuvia.
Taskurahoja, ja ehkäpä rahat uuteen kameraankin, voi tienata aivan tavallinenkin kamerankäyttäjä, kunhan opettelee perusasiat, ja pitää kameransa mukanaan. Kameran täytyy kuitenkin olla riittävän hyvä, ja jos ei halua tuottaa itselleen pettymystä, kannattaa internetin kuvapalveluihin kuvatessa käyttää digijärjestelmäkameraa. Teknisesti huonoja kuvia on vaikea saada läpi kuvien tarkastajilla, ja riittävää teknistä kuvanlaatua ei ole nykyisillä digijärjestelmäkameroillakaan kaikissa olosuhteissa mitenkään helppo saavuttaa.
Eri kuvapalveluissa saattaa olla erilaisia laatuvaatimuksia, ja kuva, joka menee tarkistusseulan läpi jossain kuvapalvelussa ei ehkä toisessa paikassa kelpaa ollenkaan teknisten tai muiden puutteidensa vuoksi. Vaatimukset esimerkiksi kuvan valotuksen suhteen saattavat poiketa toisistaan eri kuvapalveluissa. Yksi tiukimmista seuloista joita tiedän, on kuvapalvelu ShutterStock; ja jos katselet siellä olevia kuvia jonkin aikaa, huomaat kyllä, että siellä olevat kuvat ovat menneet todella tiukan laatuseulan läpi. Erittäin suosittu ja edullinen kuvapankki on iStockphoto ja siellä laatuvaatimukset ovat tavallisen kuvaajan saavutettavissa.
Muutamia internetin kuvapalveluiden yleisesti käyttämiä laatukriteereitä:
- Kuvan täytyy olla terävä. Vaikka käytettäisiin lyhyttä terävyysaluetta, täytyy kuvasta löytyä selkeästi kohta jossa tarkennus on kohdallaan.
- Kuvan valotus tulee olla riittävän hyvä. Yksi yleinen hylkäämisen peruste on se että kuva on ylivalottunut, eli ”puhkipalanut” jostain kohdasta, eikä tällaisesta kohdasta löydy enää vaalean sävyjä. Kokonaan eri asia on tietysti sellainen kuva, jossa on tarkoituksella valkoinen tausta. Myös alivalotus kuvassa, jossa se ei ole mitenkään selkeästi tehokeino, voi olla hylkäyksen peruste. Myös kuvan tummassa päässä tulisi olla sävyjä siellä, missä niitä kuuluisi olla.
- Kuvassa ei saa juurikaan näkyä kuvakohinaa, eikä artefakteja, häiriöitä jotka eivät kuvaan kuulu. Kuvankäsittelyllä saa tietysti poistettua kohinaa, mutta kohinanpoisto itsessään saattaa aiheuttaa hiukan toisenlaisia häiriöitä tai luonnottomuutta kuvaan joka sekin saattaa olla hylkäyksen peruste. Eli kuvaa tulee käsitellä jälkikäteen hienovaraisesti ja taitavasti.
- Kuvan sommittelu tulee olla riittävän hyvä. Kun muistaa kultaisen leikkauksen säännön, sillä pääsee jo yllättävän pitkälle.
Huomio! Kun tarkastelet kuvan teknistä laatua, se tulee tapahtua tietokoneruudulla 100 % koossa. Puutteet eivät helposti paljastu, jos kuva on sovitettu tietokoneruudun kokoiseksi.
Jos ja kun saat kuvasi läpi tarkistusseulasta, se ei vielä valitettavasti takaa sitä, että kukaan lataa kuvaasi, vaan sen jälkeen ratkaisee kysynnän ja tarjonnan laki. Haluaako joku maksaa kuvasi käyttämisestä? Löytääkö hän kuvapankista jonkun paremmin hänen tarpeisiinsa soveltuvan kuvan? Kuvassa täytyy siis olla jotain kiinnostavaa, jotta joku innostuu käyttämään sitä kuvituksenaan esimerkiksi painotuotteessaan. Tilanne ei silti ole ollenkaan toivoton, koska jos sinulla on halua ja kiinnostusta, voit hyvinkin oppia ottamaan sellaisia kuvia, jotka menevät kaupaksi.