Canon siirtyi digijärjestelmäkameroissaan tänään 4K-aikakauteen julkistamalla paljon odotetun Canon 5D Mark IV -kameransa. Malttamattomien videojärkkärikäyttäjien mielestä tämä siirtymä olisi tosin pitänyt tapahtua jo vuosia sitten ja monet vanhoista 5D MK II -kuvaajista ovatkin jo ehtineet siirtyä toisiin merkkeihin. Parempi kuitenkin myöhään kuin ei milloinkaan.
Runsaasti uudistuksia
Canon EOS 5D MK IV on varustettu uudella 30,4 megapikselin kennolla ja tehokkaalla DIGIC 6+ prosessorilla. Sarjakuvausnopeus on täyskennoiselle kameralle kohtuullisen hyvä 7 kuvaa sekunnissa. Täyskennoisissa Canonin kameroissa on käytössä ensimmäistä kertaa Dual Pixel AF, Live View -tilassa toimiva jatkuva automaattitarkennus, jollainen halvemmista malleista on löytynyt jo jonkun aikaa (esim. EOS 70 D, 80D). Mielenkiintoinen uusi piirre on Dual Pixel RAW, joka mahdollistaa kuvankäsittelyssä jonkinlaisen jälkikäteen tapahtuvan tarkennuksen. Miten tämä käytännössä toimii, on vielä hiukan hämärän peitossa, koska testejä kamerasta ei ole vielä saatavilla. Ilmeisesti kyseessä ei ole kuitenkaan mikään Lytro-kameraa vastaava refocusing-toiminto, vaan kyse on enemmänkin tarkennuksen hienosäädöstä jälkikäteen. Olennaisiin uudistuksiin kuuluu myös älykäs kohteen ja kasvojen tunnistus sekä seuranta joka ilmeisesti toimii todella hyvin.
Video-ominaisuudet
Uuden 5D kameran video-ominaisuuksilta on odotettu paljon. Uutta on videotallennus 4K-resoluutiolla (4096 x 2160, 30/25/24P) sekä Full HD 60P ja HD 120P -tallennukset, joita voi käyttää esimerkiksi hidastettujen videoiden tekemiseen. Full HD -resoluutiossa voi tallentaa myös HDR-videota; tämä toiminto tarjoaa normaalia laajemman dynamiikka-alueen.
Hiukan kummastusta herättää kameran käyttämä tilaavievä ja vanhanaikainen videokoodekki 500 Mbit/s MJPEG, sekä 4K-videon voimakas kroppaus, 4K-video kun ei ole lähelläkään täyden kennon tuottamaa kuvakulmaa, vaan kroppikerroin on 1.64x . Tämä olisi ehkä voitu välttää ylinäytteistyksellä, jos vain prosessoriteho olisi antanut myöden. Full HD -videoissa kuva tulee koko kennon laajuudelta. Värinäytteistys on 4K-videoissa 4:2:2 (8-bittinen) ja Full HD-videoissa tuttu 4:2:0 (8-bittinen). Yksittäinen 4K-videoruutu on tallennettavissa muistikortille erikseen JPEG-kuvana, mikä saattaa olla joissakin tilanteissa olla hyödyksi, esimerkiksi journalistisessa käytössä.
Kameran HDMI-ulostulosta ei valitettavasti saa lainkaan 4K-videota pihalle, vaan resoluutio rajoittuu Full HD:hen. Kääntyvää näyttöä ei ole, jos lieneekään koskaan tulossa 5D -sarjalaisiin. Kun kääntyvään näyttöön kerran tottuu, on lähes mahdoton ottaa käyttöön enää kameraa josta se puuttuu. Itse en ainakaan koskaan enää kuvittele vaihtavani sellaiseen. Kuvittele itsesi makaamassa maassa tähtäillen kamerallasi, jotta saisit otettua kuvan alhaalla maanrajassa olevasta kohteesta; tai kumartelemassa vaikka metrin korkeudella jalustalla sijaitsevan kameran etsintä tai näyttöä. Jos näihin tilanteisiin on helpompi tapa, niin mieluummin sellaista käyttää. Vaikka EOS 5D MK IV kameran video-ominaisuudet ovat ehkä hieman odotettua latteammat, stillkamerana se näyttää kyllä houkuttelevalta ammattityökalulta.
Canon 5D Mark IV ominaisuuksia:
- 30,4 megapikselin täysikokoinen CMOS kenno
- Herkkyys ISO 100–32,000 laajennettavissa 50–102,400
- 4K videotallennus 30, 25, 24 k/s, 1080p tallennus 60 k/s, 720p tallennus 120 k/s
- 4K-videossa yksittäisen 8,8 Mpix ruudun tallennus kameran kortille
- Jatkuva automaattitarkennus Live View tilassa
- Kosketusnäyttö ja kosketustarkennus
- Sarjakuvaus 7 kuvaa sekunnissa
- Uusi DIGIC 6+ kuvaprosessori
- 61 tarkennuspistettä (41 ristikkäistyyppistä)
- 150,000-pixel RGB+IR metering sensor, kasvojen ja liikkeen tunnistus
- Dual Pixel RAW
- GPS, Wi-Fi ja NFC2
- Timelapse (intervallikuvaus)
- USB3.0 ja HDMI -lähtö
Saatavuus ja hinta
Canon EOS 5D Mark IV -kameran myynti alkaa syyskuussa ja rungon hinta on noin 4300 euroa.