Samsung EX1 – pikatesti
Samsung EX1 tuntuu käteen oikealta kameralta, ei miltään muovilelulta. Painoakin on enemmän kuin monella muulla digipokkarilla, 356 g ilman akkua ja muistikorttia. Säätimet vaikuttavat kovaa käyttöä varten tehdyiltä. Tässä saattaisi olla kamera, joka kestää hiukan pitempään kuin tusinapokkareiden tyypillisen käyttöiän, joka jää liian usein 2-4 vuoteen. Mutta tämähän on kaikki vain spekulaatiota; kameroiden kestotestejähän ei taida kukaan tehdä.
Samsung EX1:ssä on mukavan kokoinen, kolmituumainen OLED-näyttö, jonka kuva on terävä ja kirkas. Näytön saa myös käännettyä varmasti haluamaansa asentoon, eikä vääntämistä tarvitse varoa hajottamisen pelossa, vaan tietty järeyden vaikutelma säilyy näytön kiinnityksessäkin. Kameran laajakulman kinovastaavuus on 24 mm ja se riittänee useimmille kuvaajille. Zoomi on kolminkertainen eli telepään kinovastaavuus on 72 mm. Ulkoisilta mitoiltaan EX1 on kohtuullisen isokokoinen nykyisten mittapuiden mukaan.
Varsinainen syy, miksi Samsung EX1 on niin mielenkiintoinen kamera, on sen optiikan tarjoama valovoima, jota löytyy enemmän kuin sen kilpailijoilta. Suuri valovoima mahdollistaa nopeammat valotusajat ja sen myötä myös terävämmät ja vähemmän kohinaa sisältävät kuvat. Suurin valovoima Samsung EX1:ssä vaihtelee zoomin asennosta riippuen välillä f/1,8 – 2,4. Herkkyys saadaan maksimissaan ISO arvoon 3200. Kiinnostavaa on myös se, että megapikseleitä kamera tarjoaa ainoastaan 10 CCD-kennon koon ollessa 1 / 1,7 tuumaa. Tosiasiahan on se, että monien nykykameroiden megapikselimäärät ovat järjettömiä, koska pienikokoisella kennolla pikselin koko jää pieneksi ja sen kyky tuottaa kunnollista informaatiota kuvaan huononee pikselin koon pienentyessä. Tästä tuloksena saadaan sitten valokuvia, jotka koostuvat huonolaatuisista pikseleistä, eikä kuvien laatu tällöin ole mitään hienoa katseltavaa tietokoneruudulta 100 prosentin koossa tarkasteltuna. Juuri tässä suhteessa Samsung EX1 poikkeaa useimmista kilpailijoistaa edukseen, eikä se kilpaile millään järjettömällä megapikselimäärällä.
Onko Samsungin lupauksilla sitten katetta? Lähenteleekö kameran kuvanlaatu digijärjestelmäkameroiden laatua niin kuin annetaan ymmärtää? Vastaus on kyllä; tietyin varauksin. Lupaukset eivät ole aivan tuulesta temmattuja, koska ainakaan itse en olen vielä parempaa kuvanlaatua tavannut digitaalisessa kompaktikamerassa. Kamera vieläpä tukee RAW formaattia, joka on iloinen asia kaikille jotka haluavat ja jaksavat käsitellä kuviaan. Digijärjestelmäkameran kuvanlaadusta Samsung EX1 alkaa jäädä siinä vaiheessa kun ISO herkkyyttä ruvetaan nostamaan. Suuremmilla ISO-herkkyyksillä kuvien yksityiskohdat alkavat kärsiä enemmän kuin digijärjestelmäkameroissa. Alhaisilla herkkyyksillä kamera kykenee kuitenkin todella siistiin kuvanlaatuun ja onneksi EX1:n valovoima mahdollistaa alhaisen herkkyyden käyttämisen monissa tilanteissa. Suuren valovoiman ansiosta kameralla voi ottaa onnistuneita otoksia myös sisätiloissa ilman salamaa. Hiukan ärsyttävä piirre EX1:ssä on taipumus kuvien ylivalottamiseen, varsinkin jos käytetään automatiikkaa. Tällöin vaaleat kohdat kuvasta menettävät sävynsä ja muuttuvat täysin valkoisiksi. Parhaaseen kuvanlaatuun pääsee kuvaamalla RAW-formaattia ja säätämällä kameran parametrit manuaalisesti.
Samsung EX1:ssä on kaksi eri kuvanvakainta, optinen ja digitaalinen, jotka optiikan hyvän valovoiman lisäksi osaltaan auttavat tärähtämättömien kuvien kuvaamisessa. Kaiken kaikkiaan tässä onkin jo melko hyvä taisteluvarustus tärähtäneitä otoksia vastaan; mahtava valovoima ja tuplakuvanvakaaja. Jos kuvanlaatu vielä suurilla ISO-herkkyyksillä olisi järkkäritasoa, EX1 olisikin aivan järkyttävän loistava paketti. Tällaisenaankin se on kuitenkin harppaus eteenpäin omassa luokassaan.
Mitä Samsung EX1:stä sitten puuttuu? Siinä ei ole ulottuvaa zoomia, vaikka se on kompaktikameraksi nykymittapuiden mukaan suurehkon kokoinen. Toinen joillekin kuvaajille ehkä tärkeäkin asia on HD-videon kuvausmahdollisuuden puuttuminen. Samsung EX1 tukee ainoastaan VGA-resoluution videota (640 x 480 pikseliä), jonka laatu sinänsä vaikuttaa kuitenkin aivan kelvolliselta, joten YouTube- ja muut vastaavanlaiset videot saa EX1:llä talteen kohtuullisella laadulla. Videon tiedostomuoto on h.264.
Samsung EX1:ssä on paljon hyviä piirteitä ja laatuvaikutelma on kohdallaan, ja jos kameraa pitäisi kuvailla parilla sanalla, olisi oma mielipiteeni: digikuvaamiseen innostava!
Plussat:
- Kameran ulkoisesti laadukas olemus
- Valovoima
- Erinomainen kuvanlaatu alhaisilla ISO-herkkyyksillä
Miinukset
- Vain kolminkertainen zoomi
- Ei mahdollisuutta HD-videointiin
- Taipumus kuvien ylivalottamiseen
Samsung EX1 – teknisiä tietoja
Kameran liitännät
- Digitaalinen ulostulo: USB 2.0
- Mikrofoni: Mono Sisäinen kaiutin: Mono
Ohjelmisto
- Intelli-studio, Samsung RAW Converter
Mitat
- Mitat (LxKxS): 114,4 x 64,6 x 30 mm
- Massa: 356 g ilman akkua ja muistikorttia
- Käyttölämpötila: 0 ~ 40 ºC
- Käyttöilmankosteus: 5 ~ 85%
Suljinnopeus
- Auto : 1 / 8 ~ 1 / 1500 sek., Ohjelma: 1 ~ 1 / 1500 sek., Manuaalinen tila: 16 ~ 1 / 1500 s, Yö: 8 ~ 1 / 1500 sek., Ilotulitus: 2 sek
Valkotasapaino
- Auto WB, päivänvalo, pilvinen, neonvalo_H, neonvalo_L, hehkulamppu, oma asetus, K
Äänitys
- Äänentallennus (enintään 10 tuntia) Äänimuistio still-kuvassa (enintään 10 sekuntia) stereoäänityksellä
Terävyyssäätö
- 5-portainen
Virtalähde
- Ladattava akku: SLB – 11 A (1,130 mAh)
- Liitintyyppi: 20 pin Muuntaja: SAC – 48,
- USB- / latauskaapeli: CB34U05,
- AV – kaapeli: SCC – AV34
- Teline: SCC – HD2
Valokuvaus
Kuvaaminen:
-
- Tilavalitsin: Smart Auto, Program Aukon prioriteetti, Manuaalinen, Sulkimen prioriteetti, Dual IS, Aihe, Elokuva
- Kohde: Kauneuskuva, Frame Guide, Yö, Muotokuva, Lapset, Maisema, Lähikuva, Teksti, Auringonlasku, Auringonnousu, Vastavalo, Ilotulitus, Ranta & lumi Videon kuvakaappauspainike
- Kaksoistilavalitsin: asema (2), ajastin (2), BRK
- Vitkalaukaisin: Pois, 10 s, 2 s., kaksois (10 s, 2 s.), liikeajastin, kaukosäädin
Tehosteet
-
- Valokuvatyylin valitsin: Normaali, Pehmeä, Elävä, Metsä, Retro, Viileä, Rauhallinen, Klassinen, Negatiivi, Mukautettu RGB. Kuvan säätö: terävyys, kontrasti, kylläisyys. Älykäs suodatin: normaali, miniatyyri, vinjetointi, kalansilmä
Kuvan muokkaaminen
-
- Kuvakoon muuttaminen, kuvan kääntö, kuvan säätö
- Valokuvatyylin valitsin: Normaali, Pehmeä, Elävä, Metsä, Retro, Viileä, Rauhallinen, Klassinen, Negatiivi, Mukautettu RGB
- Kuvan säätö: Pois, ACB, punasilmäisyyden korjaus, retusointi, kirkkaus, kontrasti, kylläisyys, lisää kohinaa
Erityispiirteitä
- Ultra wide Angle 24 mm 3x + OIS
- 10 M 1/1,7” CCD
- 3” VGA AMOLED (kiertyvä)
- Dual Image Stabilization (Optinen: 3 suljinaikaa + Digital IS)
- Smart Control -valitsin – Täysin manuaalinen tila (A/S/M) – WB-hienosäätö, värilämpötila
Jätä vastaus
Sinun täytyy olla kirjautunut lähettääksesi kommentin