Canon EOS 600D

Canon EOS 600D on kevään 2011 kiinnostavimpia kamerauutuuksia. Kääntyvän näyttönsä ansiosta se soveltuu edeltäjäänsä EOS 550D -mallia paremmin myös videokuvaukseen. Se pystyy myös ohjaamaan langattomasti kameran ulkopuolisia salamalaitteita. Edeltäjänsä tavoin EOS 600D on varustettu 18 megapikselin APS-C-CMOS-kennolla. AD-muunnos tehdään 14 bitin tarkkuudella DIGIC 4 -prosessorin avustamana.

Kittipaketin mukana tuleva uutuusobjektiivi EF-S 18-55mm f/3.5-5.6 IS II sopii hyvin aloittelijoiden käyttöön. Sen optinen kuvanvakain mahdollistaa neljä askelta normaalia pidemmät valotusajat. Objektiivin toiminta tuntuu varsin vaivattomalta ja nopealta digikuvauskäytössä.

Käytettävyys

Canon EOS 600D istuu käteen suhteellisen pienestä koostaan huolimatta hyvin. Parhaiten sen runko käy pienikouraisille, mutta suurempaankin käteen se istuu kohtalaisesti. Rungon ulkoinen olemus muilta osin ei ole kuitenkaan kaikkein vakuuttavimpia esityksiä tässä hintaluokassa. Kameran rungon valmistusmateriaaliksi ilmoitetaan ruostumaton teräs ja polykarbonaattihartsi, jossa on johtavaa kuitua.

Kameran lukuisat kuvausohjelmat ja kuvaustyylit tekevät kuvaamisesta tarvittaessa helppoa. Sitä vastoin kameran käyttö manuaalisesti ilman automatiikkaa ei ole käyttäjälle niin helppoa kuin voisi toivoa. Pienellä opettelulla näppäimien ja toimintojen paikat alkavat kuitenkin jäämään mieleen. Hiukan harmittavaa on se, että aloittelijaluokan digijärjestelmäkamerat yleensäkin ovat manuaalitilassa vaikeampia käyttää kuin ammattikäyttöön tarkoitetut isoveljensä, koska niissä on tingitty muunmuassa kameran päällä olevasta näyttöruudusta sekä toisesta komentokiekosta. Automaattikuvausohjelmia käyttäen kuvaaminen on toki helppoa ja tulokset useimmiten tyydyttäviä, mutta kameran automatiikka ei kuitenkaan viime kädessä voi tietää, mihin kohtaan kuvaaja haluaa tarkentaa, eikä muutenkaan voi lukea kuvaajan ajatuksia.

 

EOS 600D tuottaa hienoa kuvanlaatua

Kuvanlaatu jota Canon EOS 600D tuottaa, on hienoa katseltavaa, ja se tyydyttää vaativaakin kuvaajaa. Jos lisäksi kuvaa RAW-formaattia, on kuvissa säätövaraa jälkikäteenkin vielä paljon. Kameran mukana tulee Canonin oma RAW-kuvien käsittelyyn sopiva ohjelmisto, Digital Photo Professional.

Canon EOS 600D:n kennon ISO-herkkyys on säädettävissä alueella 100–6400 ja laajennettavissa aina arvoon 12 800. Kuvien kohina on maltillisella tasolla vielä herkkyydellä ISO-1600 ja tätä herkkyyttä pystyykin vielä käyttämään normaalissa kuvauksessa ilman suurempia tuskailuja kohinasta.

Videokuvaus

Videokuvaus on Canon EOS 600D -kameralla kääntyvän näytön ansiosta miellyttävää ja parhaimmillaan laatu on erinomaista. Full HD -videokuvan laatu on vielä ISO-herkkyyttä 200 käyttäen todella puhtaan oloinen ja se on verrattavissa ammattiluokan videokameroihin. Värimaailma on myös miellyttävä ja todenmukainen. Digijärkkäreiden videoille tyypillinen niin sanottu “rolling shutter” -häiriö rauhallisia kameran liikkeitä käyttäen on siedettävää. Digitaalinen zoomaus on uusi ominaisuus joka tuo lisää mahdollisuuksia videointiin. Kolminkertainen digitaalinen zoomaus kuvattaessa Full HD videota on mahdollista ilman että laatu kärsii. Ja huomionarvoinen asia on myös se että esimerkiksi halpa Canonin 50 mm f/1.8 linssi muuttuukin digitaalizoomausta käyttäessä kätevästi videokuvauksessa 240 millimetrin kinovastaavaksi objektiiviksi, valovoimalla f/1.8! Tämä on loistava ominaisuus vaikkapa lintukuvaajille jotka haluavat kuvata videota. Tämä zoomaus-ominaisuus on mahdollista aina kymmenkertaiseen asti, mutta yli kolminkertaisena kuvanlaatu heikkenee.

Canon EOS 600 on laadukas videokamera. Tarkennus on kuitenkin monien muiden digijärkkärien tavoin hidasta videokuvaustilaa käytettäessä ja käytännössä tarkennuksen joutuu leikkamaan pois valmiista videosta. Myös nopeasti liikkuvan kohteen kuvaus laadukkaasti on vaikeaa, ellei mahdotonta, jos tilannetta ei ole suunniteltu ennakkoon. Videoiden tallennusaika on maksimissaan puoli tuntia ja suurin mahdollinen tiedostokoko 4 Gt. Niin, ja eiväthän ne ääniliitännätkään vastaa ammattivideokameran XLR-liitäntöjä, vaikka ulkoisen mikrofonin mahdollisuus on jo sinällään plussaa. Jopa tallennettavan äänen tasoa pääsee muuttamaan. Joka tapauksessa pelkästään videokuvan laadusta puhuttaessa on EOS 600D varsin vahvoilla ja videokamerana se sopiikin parhaiten kuvauksiin jotka voidaan ennalta suunnitella.

Laadukas kokonaisuus

Canon EOS 600D on kokonaisuudessaan erittäin kilpailukykyinen digijärjestelmäkamera, jonka kuvanlaatu ei jätä kovinkaan paljon toivomisen varaa. Ne ominaisuudet joita eniten jää kaipaamaan, kuten inforuutu, toinen komentokiekko ja tukevampi rakenne, löytyvätkin sitten Canonin kalliimmista malleista.

Suositusvähittäishinta kittiobjektiivilla EF-S 18–55mm f/3,5–5,6 IS II varustettuna:  872 euroa

Plussat

  • Kuvanlaatu digikuvauksessa sekä videokuvauksessa
  • Erillinen mikrofoniliitäntä tason säädöllä
  • Langaton salamalaitteiden ohjaus
  • Monipuolisesti erilaisia kuvausohjelmia
  • Digitaalinen zoomaus videokuvauksessa

Miinukset

  • Käyttö manuaalitilassa (M) voisi olla helpompaa
  • Automaattitarkennuksen puutteet videokuvauksessa

Canon EOS 600D näytekuvat

Kuvat on kuvattu RAW-formaatissa ja muunnettu jpeg-muotoon Canonin Digital Photo Professional ohjelmalla. Lopuksi kuvien ulkomitat on pienennetty alkuperäisestä.

 

 

 

Jätä vastaus