Canon EOS 600D on kevään 2011 kiinnostavimpia kamerauutuuksia. Kääntyvän näyttönsä ansiosta se soveltuu edeltäjäänsä EOS 550D -mallia paremmin myös videokuvaukseen. Se pystyy myös ohjaamaan langattomasti kameran ulkopuolisia salamalaitteita. Edeltäjänsä tavoin EOS 600D on varustettu 18 megapikselin APS-C-CMOS-kennolla. AD-muunnos tehdään 14 bitin tarkkuudella DIGIC 4 -prosessorin avustamana.
Käytettävyys
Canon EOS 600D istuu käteen suhteellisen pienestä koostaan huolimatta hyvin. Parhaiten sen runko käy pienikouraisille, mutta suurempaankin käteen se istuu kohtalaisesti. Rungon ulkoinen olemus muilta osin ei ole kuitenkaan kaikkein vakuuttavimpia esityksiä tässä hintaluokassa. Kameran rungon valmistusmateriaaliksi ilmoitetaan ruostumaton teräs ja polykarbonaattihartsi, jossa on johtavaa kuitua.
Kameran lukuisat kuvausohjelmat ja kuvaustyylit tekevät kuvaamisesta tarvittaessa helppoa. Sitä vastoin kameran käyttö manuaalisesti ilman automatiikkaa ei ole käyttäjälle niin helppoa kuin voisi toivoa. Pienellä opettelulla näppäimien ja toimintojen paikat alkavat kuitenkin jäämään mieleen. Hiukan harmittavaa on se, että aloittelijaluokan digijärjestelmäkamerat yleensäkin ovat manuaalitilassa vaikeampia käyttää kuin ammattikäyttöön tarkoitetut isoveljensä, koska niissä on tingitty muunmuassa kameran päällä olevasta näyttöruudusta sekä toisesta komentokiekosta. Automaattikuvausohjelmia käyttäen kuvaaminen on toki helppoa ja tulokset useimmiten tyydyttäviä, mutta kameran automatiikka ei kuitenkaan viime kädessä voi tietää, mihin kohtaan kuvaaja haluaa tarkentaa, eikä muutenkaan voi lukea kuvaajan ajatuksia.
EOS 600D tuottaa hienoa kuvanlaatua
Kuvanlaatu jota Canon EOS 600D tuottaa, on hienoa katseltavaa, ja se tyydyttää vaativaakin kuvaajaa. Jos lisäksi kuvaa RAW-formaattia, on kuvissa säätövaraa jälkikäteenkin vielä paljon. Kameran mukana tulee Canonin oma RAW-kuvien käsittelyyn sopiva ohjelmisto, Digital Photo Professional.
Canon EOS 600D:n kennon ISO-herkkyys on säädettävissä alueella 100–6400 ja laajennettavissa aina arvoon 12 800. Kuvien kohina on maltillisella tasolla vielä herkkyydellä ISO-1600 ja tätä herkkyyttä pystyykin vielä käyttämään normaalissa kuvauksessa ilman suurempia tuskailuja kohinasta.
Videokuvaus
Videokuvaus on Canon EOS 600D -kameralla kääntyvän näytön ansiosta miellyttävää ja parhaimmillaan laatu on erinomaista. Full HD -videokuvan laatu on vielä ISO-herkkyyttä 200 käyttäen todella puhtaan oloinen ja se on verrattavissa ammattiluokan videokameroihin. Värimaailma on myös miellyttävä ja todenmukainen. Digijärkkäreiden videoille tyypillinen niin sanottu “rolling shutter” -häiriö rauhallisia kameran liikkeitä käyttäen on siedettävää. Digitaalinen zoomaus on uusi ominaisuus joka tuo lisää mahdollisuuksia videointiin. Kolminkertainen digitaalinen zoomaus kuvattaessa Full HD videota on mahdollista ilman että laatu kärsii. Ja huomionarvoinen asia on myös se että esimerkiksi halpa Canonin 50 mm f/1.8 linssi muuttuukin digitaalizoomausta käyttäessä kätevästi videokuvauksessa 240 millimetrin kinovastaavaksi objektiiviksi, valovoimalla f/1.8! Tämä on loistava ominaisuus vaikkapa lintukuvaajille jotka haluavat kuvata videota. Tämä zoomaus-ominaisuus on mahdollista aina kymmenkertaiseen asti, mutta yli kolminkertaisena kuvanlaatu heikkenee.
Canon EOS 600 on laadukas videokamera. Tarkennus on kuitenkin monien muiden digijärkkärien tavoin hidasta videokuvaustilaa käytettäessä ja käytännössä tarkennuksen joutuu leikkamaan pois valmiista videosta. Myös nopeasti liikkuvan kohteen kuvaus laadukkaasti on vaikeaa, ellei mahdotonta, jos tilannetta ei ole suunniteltu ennakkoon. Videoiden tallennusaika on maksimissaan puoli tuntia ja suurin mahdollinen tiedostokoko 4 Gt. Niin, ja eiväthän ne ääniliitännätkään vastaa ammattivideokameran XLR-liitäntöjä, vaikka ulkoisen mikrofonin mahdollisuus on jo sinällään plussaa. Jopa tallennettavan äänen tasoa pääsee muuttamaan. Joka tapauksessa pelkästään videokuvan laadusta puhuttaessa on EOS 600D varsin vahvoilla ja videokamerana se sopiikin parhaiten kuvauksiin jotka voidaan ennalta suunnitella.
Laadukas kokonaisuus
Canon EOS 600D on kokonaisuudessaan erittäin kilpailukykyinen digijärjestelmäkamera, jonka kuvanlaatu ei jätä kovinkaan paljon toivomisen varaa. Ne ominaisuudet joita eniten jää kaipaamaan, kuten inforuutu, toinen komentokiekko ja tukevampi rakenne, löytyvätkin sitten Canonin kalliimmista malleista.
Suositusvähittäishinta kittiobjektiivilla EF-S 18–55mm f/3,5–5,6 IS II varustettuna: 872 euroa
Plussat
- Kuvanlaatu digikuvauksessa sekä videokuvauksessa
- Erillinen mikrofoniliitäntä tason säädöllä
- Langaton salamalaitteiden ohjaus
- Monipuolisesti erilaisia kuvausohjelmia
- Digitaalinen zoomaus videokuvauksessa
Miinukset
- Käyttö manuaalitilassa (M) voisi olla helpompaa
- Automaattitarkennuksen puutteet videokuvauksessa
Canon EOS 600D näytekuvat
Kuvat on kuvattu RAW-formaatissa ja muunnettu jpeg-muotoon Canonin Digital Photo Professional ohjelmalla. Lopuksi kuvien ulkomitat on pienennetty alkuperäisestä.
hei,
olen tuoreen Canon 600D -kameran omistaja. Eikös teinityttäreni jo napannut ko.kameran käyttöönsä – ja nyt LCD -näytöllä on vaikka mitä merkintöjä. Oikeassa alakulmassa välkkyy Exp.SIM ja oikeassa yläkulmassa on ilmeisesti valotusarvoja tms. ilmaiseva diagrammi – automatiikka(A+) -asennossa ym.
-Etsin nyt tehdasasetusten palautusta – miten palautan ne!? Terv. Ina
Menunapista pääset toiseksi viimeiseen kuvakkeeseen oikealla, jossa kuvakkeena on jakoavain. Sieltä löydät kohdan "Nollaa asetukset". Kokeilepa sitä.
Hei!
Mulla on on ongelma videokuvauksen kanssa. Kun yritän kuvata videota, kamera kuvaa n. 5s ja sitten näytölle ilmestyy teksti ''Videokuvaus pysähtyi automaattisesti'' ja kamera lopettaa kuvaamisen.
Minulla ei ole videokollaasi päällä, sen olen tarkistanut. Ohjekirjasta yritin katsoa apua ja siellä lukee, että kameran sisäinen lämpötila voi kohota kuvatessa ja punainen valo alkaa vilkkua. Ohjeena on, että kamerasta tulisi katkaista virta ja antaa jäähtyä. Noh, eipä tuo ole mitään auttanut, vaikka olen yön yli kameraa ''jäähdyttänyt''.
Miten voisin kuvata siis videota?
Asenna muisti kameraan.Eli SD-kortin kanssa ongelmia?
Käykö ensimmäiseksi järkkäriksi 13-vuotiaalle? Omissa ajatuksissa oli ensin ostaa Canon EOS 1100, mutta isä sanoi että tämä on parempi. Mietin että onko kamalan vaikea käyttää? Digikameralla olen kuvaillut kohta kolme vuotta, olisi sitten aika siirtyä vähän parempiin kameroihin.
Näiden kameramallien käytön helppoudessa tai vaikeudessa tuskin on suurtakaan eroa. Se, että kysymys on kalliimmasta kamerasta ei suinkaan tarkoita sitä että se olisi vaikeampi käyttää. Väittäisin, että monessa tapauksessa asia on jopa päin vastoin.
Hei!
Canon 600d jos laittaa kameran tukijalalle,poistuuko kuvanvakaaja automaattisesti pois videolla
kuvattaessa.videolla kuvattaessa automaatinen kuvantarkennus ei kuitenkaan ole mahdollista jos
videokuvauksen aikana käytetään automaattitarkennustsa,se voi poistaa tarkennuksen hetkellisesti tai muutta valotusta onko näin? Olen ajatellut kokeilla jalkapallo pelejä jossa on nopeutta mieten toimin hyvissä valaisus olosuhteissa saisko neuvon
Hei!
Mitä mieltä olette , canon povershot 40 jossa 35 kertainen zoom,pysyykö sillä hyvin mukana jal
kapallo peleissä,kun kentää 105pitkä,ja leveys noi 58metriä ,riittääkö tarkennusnopeus?ja video
kuvaus mukaanlukien.Myös sisähalleissa kun on keinovalot miten tuon valovoiman kanssa on?
saisko kommentin nyt kamerana on 600d 250-300m lasit peruspaketti.
Hei!
Ostin 600D:lle Canon f1.4 50mm USM -putken ja tässä kesällä sitä olen testaillut. Ongelmana on se, että suurella aukolla tarkentaaminen on hieman hakusessa, vaikka automaattia käyttäisikin. Mistähän tämä johtuu? Kuvakokona minulla on L, eli suurin mahdollinen. Kuva on periaatteessa tarkka, mutta zoomatessa epätarkkuuden huomaa. Mikä avuksi?
Valovoimaisella putkella täydellä aukolla terävyysalue on todella lyhyt. Jos esimerkiksi tarkennat henkilön nenänpäähän, eivät silmät enää siinä tapauksessa olekaan tarkat. Kokeile käyttää pari kolme pykälää pienempää aukkoa niin saat laajennettua terävyysaluetta. Kuvan laatu paranee ja selkenee muutenkin. Noin valovoimaisen lasin suurimmalla aukolla ei kannata kuvata kuin poikkeustapauksissa.
Videokuvaus pysähtyy ainakin 60D -mallissa automaattisesti jos muistikortti on liian hidas. Videokuvauksessa suositellaan käytettäväksi vain class 10 -luokiteltuja muistikortteja, tämä tieto pitäisi löytyä itse muistikortista.
Muistikortti pitää lisäksi formatoida kamerassa tai tietokoneella (ainakin vielä XP:llä) erillisellä sd-format ohjelmistolla, koska kuulemma muuten ei mene oikein ja kaikkia kortin ominaisuuksia ei saa käyttöön. Olen ollut huomaavinani ongelmia jos formatoin kortin Windowsin omalla työkalulla, tosin eri kamerassa (fullhd videokuvauksessa joka tapauksessa).
Canon taitaa olla kranttu noiden korttien suhteen. Sony NEX VG20 ja NEX-5N kamerat tallensivat omassa kokeilussani videota vailla mitään ongelmia vaikka muistikortti oli class 4.
Tossa miinus kohassa sanotaan: Käyttö manuaalitilassa voisi olla helpompaa
Mitä toi nyt sit tarkottaa :DD? Kuulostaa siltä kun koko kamerassa ei olisi saatavilla ”käsi tarkennusta” kun vain automaatti ??
En tarkoittanut tarkennusta, vaan valintakiekon M-tilaa. Kalliimmissa Canonin järkkäreissä on erikseen aukolle ja suljinajalle omat säätimensä, joita tästä mallista ei löydy, vaan aukkoa joudutaan säätämään näppäinyhdistelmällä. Se taas vaatii totuttelua, jotta sormet oppivat löytämään säätimet katsomatta ja etsimättä.
Silloin kun tottumalla eli harjaantumalla saa asiat toimimaan ei niitä pitäisi merkitä mielestäni miinukseksi. Tottuminen on negatiivinen sana.
Harjaantuminen on positiivinen sana. Epämiellyttäviin asioihin totutaan pakolla. Uusiin ja mielenkiintoisiin asioihin harjaannutaan työn kautta.
Sitten on vielä oppimalla saavutettava sisäistäminen. Ja rutiinin aiheuttama kouliintuminen.
Miksi tämä pilkun viilaaminen?
Perspektiivi arvostelussa tulisi olla se, että lukijalla on vain tämä yksi kamera.
Se tulee osaksi käyttäjää ja lopulta käyttäminen on automaattista.
Jos oma kamera on hienompi ja hallussa, ehkä on tylsää kirjoittaa arvostelua.
Olennaista on kuitenkin vain se, että voiko tämä kamera lopulta toimia jouhevasti?
En haluaisi, että kamera pakottaa valikon käyttöön manuaalimoodissa.
Sehän olisi todellakin kerta kaikkiaan älytöntä.
Eli voinko saada tuon manuaalin toimivaan jouhevasti?
Ehkä haluankin juuri sellaisen hienomman mallin.
Pointtini on se, että aloittelijamallit ovat itse asiassa vaikeampia ja kömpelömpiä kameroita käyttää kuin kalliimmat isoveljensä, vaikka monesti mainosteksteistä muuta luulisi. ”Tähtää ja laukaise” -moodi tietenkin löytyy kamerasta kuin kamerasta.
Hei. Omistan canon 400D järjestelmäkameran ja olen harkinnut sen vaihtamista malliin 600D. Suurin syy on pikselimäärä… kääntyvä näyttö ja kuvausohjelmat eivät ole merkityksellisiä. Tulisiko ”turha” vaihdos vai saisinko kuitenkin teknisesti parempaa kuvaa uudemmalla mallilla?
Suurimmat erot näiden kameroiden kuvanlaadusta puhuttaessa lienee värientoistossa ja pikselimäärässä. AD-muunnos on 600D -mallissa 14-bittinen kun se 400D -mallissa on 12-bittinen. Tämä vaikuttaa esimerkiksi väriliukujen luonnollisuuteen. Pikselitasolla tuskin saat enempää terävyyttä tuolla 600D -mallilla.
Hei miten voi tarkentaa kun kuvaa videota?
Canon 600D kamerassa ei ole videokuvauksessa jatkuvaa automaattitarkennusta kuten 650D tai 700D malleissa. Nuo uudempien mallienkin automaattitarkennukset toimivat epävarmasti verrattuna videokameroihin. Tarkentamiseen D600 kameralla on muutama keino.
1. Laitat objektiivin käsitarkennukselle (MF) ja tarkennat objektiivin tarkennusrenkaasta.
2. Mielestäni paras keino: objektiivi automaattitarkennuksella (AF) painat laukaisunappia puoleenväliin, menuvalikossa valittuna tarkennustilaksi elävä tila. Tämä on vähän hidasta objektiivista hiukan riippuen, mutta toimii yleensä oikein.
3. Asettamalla menuvalikosta tarkennustilaksi nopean tilan kamera tarkentaa nopeasti kun painat laukaisunäppäintä puoleen väliin, mutta kamera on tällöin tarkennuksen aikana kyvytön kuvaamaan videota.
Käsitarkennus videokuvaustilassa ei ole kovinkaan helppoa koska kamera ei tarjoa mitään varmennuskeinoa sen näkemiseksi milloin tarkennus on kohdillaan. Magic Lantern firmware tarjoaa apua näihin ongelmiin. En kuitenkaan suosittele sitä juuri ensimmäisen digijärkkärinsä hankkineille kuvaajille.
miten siis saan sen videokuvauksen toimimaan että se kuvais pidempiä videoita?
Jos videokuvaus katkeaa, voi muistikortti olla liian hidas, tai sitten puolen tunnin tai 4 gigatavun raja on tullut vastaan.
Hei, opettelen vasta kuvaamaan ja haluaisin kuvista valoisampia, mistä saa säädettyä Caonon 600 d valoa? käytän kuvauksessa M valikkoa.
M-tilassa voit säätää valotusta kolmella tavalla. Laukaisunapin takana olevalla pyörösäätimellä säädät valotusaikaa. Samalla pyörösäätimellä yhtäaikaa painaen Av-nappia voit säätää aukkoa, jolla säädetään kennolle tulevaa valon määrää. Lisäksi ISO-nappia painamalla saat näkyviin ISO-herkyysarvot. Mitä suurempi ISO-herkkyys, sitä enemmän valoa kuviin tulee. Suuret ISO-herkkyydet kuitenkin lisäävät myös kuvien kohinaa, eli rakeisuutta, mikä ei ole mitenkään toivottava asia.
Tervehdys vaan Tuollaista asiaa olisin kysellyt kun olen nyt jonkin yrittänyt videokuvata erillaisia klubikeikkoja missä valaistus on välillä mitä sattuu niin mitä olisi tärkeintä noissa kameran säädöissä ottaaa huomioon että tulisi mahdollisimman vähän kohinaa ja kuvasta tulisi terävää. Kamera on Canon 600D ja objektiivi on Sigman 10-20 f3,5
Jos valoa on vähän, niin kannattaa kuvata täydellä aukolla (f3.5) ja tarkistaa että suljin on asetuksessa 1/50. eikä esimerkiksi 1/100 tai jollain tätäkin lyhyemmällä valotuksella. Canon EOS 600D tuottaa kohtuullisen käyttökelpoista videokuvaa vielä ISO-800 herkyydellä. Tätä suurempaa herkkyyttä käyttäisin vain pakon edessä jos valo ei millään muuten riitä. Tuo Sigman putki on varmasti hyvä laajakulma, mutta vieläkin valovoimaisempi putki voisi auttaa asiaa hämäräkuvauksessa, kuten Tokina AT-X 116 PRO DX II 11-16mm f/2.8.
Kiitoksia vastauksesta pitää lähteä tänään taas kokeilemaan 🙂 Ja sitten kun saisi tuon äänen vielä kohdilleen niin hyvä olisi ensimmäistä kertaa tänään kokeilemaan tuota uutta (tai no käytettynä ostettua) Roden Stereo video mikkiä. No täytyypi katsella mitä on tuloksena 🙂
Saakos tuossa Canon 600 tuon äänentason näkyviin videokuvauksen aikana jotenkin?
Äänentasot näkyvät vain kun valikosta valitaan äänentason säätö. Eli tallennuksen aikana äänentasoja ei voi tarkkailla.