Canonilta ensimmäiset täyden teräväpiirtotarkkuuden MPEG-2-tiedostopohjaiset (4:2:2) videokamerat

Canon esittelee ammattilaisille suunnatut, käsivarakuvaukseen tarkoitetut XF305– ja XF300-videokamerat. Vallankumoukselliset, tiedostopohjaiset uutuudet käyttävät täyden teräväpiirtotarkkuuden MPEG-2 (4:2:2) -tallennuskoodekkia, jonka Canon vastikään otti käyttöön.

Uudet Canon XF -mallit voidaan liittää saumattomasti ammattikäyttäjien työnkulkuihin. Huippuluokan tekniikkaa sisältävät videokamerat tuottavat poikkeuksellisen hyvän kuvanlaadun.

Täysin uudessa kamerajärjestelmässä on Canonin L-sarjan HD Video -objektiivi, 3CMOS-kennojärjestelmä ja edistyksellinen DIGIC DV III -prosessori. Täyden teräväpiirtotarkkuuden MPEG-2-videokuvaa tallennetaan alan standardin mukaisina MXF-tiedostoina (Material eXchange Format) Compact Flash -muistikorteille. Tallennuksessa hyödynnetään jopa 50 Mbps:n tiedonsiirtonopeutta ja 4:2:2-värinäytteenottoa, joka tallentaa väri-informaation otosten myöhempää muokkausta varten.

Markkinoiden paras suorituskyky

Edistyksellinen MPEG-2-tallennuskoodekki tuottaa kaksi kertaa HDV:tä ja muita 4:2:0-tallennusmuotoja paremman väritarkkuuden. Jotta koodekin edut pystytään hyödyntämään, Canon on kehittänyt uuden teräväpiirtovideojärjestelmän, joka sisältää DIGIC DV III -prosessorin, edistyksellisen kennojärjestelmän ja varta vasten tähän järjestelmään suunnitellun Canonin L-sarjan 18x-objektiivin. Järjestelmä täyttää tiukimpienkin lähetysstandardien vaatimukset. Canonin 1/3-tyypin 3CMOS-kennojärjestelmä takaa poikkeuksellisen hyvän väritarkkuuden, laajan dynaamisen alueen ja alhaisen kohinatason. Canonin kehittämä nopea kuvatiedon lukutekniikka minimoi myös ns. rolling shutter -vääristymiä.

Helppo yhdistää työnkulkuun

Molemmat Canon XF -videokamerat tallentavat alan standardien mukaisia MXF-tiedostoja. MXF on avoimen lähdekoodin tiedostomuoto, joka sopii yhteen yleisimpien ammattilaisten käyttämien tiedostopohjaisten työnkulkujärjestelmien kanssa. XF-mallit ovat täysin yhteensopivia Adoben, Applen, Avid Technologyn ja Grass Valleyn yleisimpien editointi- ja käsittelyohjelmistopakettien kanssa, joten kuvaaja voi yhdistää kameran suoraan työnkulkuunsa.

Videokuva tallentuu suoraan jommankumman korttipaikan Compact Flash -muistikortille. Vapaana olevan kortin voi vaihtaa tallennuksen aikana, joten kameroilla voi kuvata keskeytyksettä useita tunteja.

Otoksia voi tarkastella ja hallita helposti: molemmissa malleissa on Canonin XF Utility -ohjelmisto PC:lle ja Macille, mikä helpottaa otosten varmuuskopiointia, MXF-tiedostoihin tallennettujen metatietojen muokkausta, video-otosten esikatselua ja otosten kirjoittamista takaisin CF-kortille.

Optista ylivoimaa – laadukas L-sarjan objektiivi

Useimmat tuotantoyhtiöt käyttävät jo Canonin objektiiveja, sillä ne tuottavat erinomaisen tarkkuuden ja kontrastin ja ehkäisevät kromaattista poikkeamaa. Uusissa XF305- ja XF300-malleissa on L-sarjan HD Video -objektiivi, jossa on 29,3 mm:n laajakulma, suuri valovoima (f/1.6) ja tehokas 18x zoom. Suorituskyky on erinomainen zoomin laajakulma-asennosta telealueen loppupäähän saakka.

Käsisäätötilassa zoomissa ja tarkennusrenkaissa on rajoittimet nopeaa ja toistuvaa käyttöä varten. Erillisen himmennysrenkaan avulla voi säätää himmenninaukkoa, ja zoomin manuaaliseen käyttöön on kaksi keinukytkintä. Canonin ainutlaatuinen Instant AF -järjestelmä takaa nopean ja tarkan automaattitarkennuksen.

Linssirakenteen etuosan Hi-UD-lasi, jota on aiemmin käytetty vain Canonin televisiotuotanto-objektiiveissa, torjuu tehokkaasti kromaattista poikkeamaa. Linssirakenteen Hi-UD-lasi, UD- ja UA-linssielementit sekä kaksi kaksipuolista asfääristä elementtiä tuottavat terävän ja tarkan kuvan eikä kromaattista poikkeamaa esiinny.

Canonin laadukkaista optisista komponenteista valmistettu objektiivi on suunniteltu täydentämään Canonin 3CMOS-kennojärjestelmää. Horisontaalinen kuvatarkkuus on jopa 1000 juovaa. Uusi kuvanvakainjärjestelmä (IS) tarjoaa kolme vaihtoehtoa (vakio, dynaaminen ja tehostettu vakain), jotka korjaavat tehokkaasti kameran tärähtelyä.

Lähtökohtina helppokäyttöisyys, tehokkuus ja kestävyys

Kummassakin mallissa on 100 prosentin peiton tarjoava 1,55 miljoonan pisteen värietsin. Sen voi vaihtaa helposti vasemmalta oikealle kuvaustilanteen mukaan. Luokkansa suurin nestekidenäyttö (10,1 cm, 1,23 miljoonan pisteen tarkkuus) tuottaa ennennäkemättömän kirkkaan kuvan.

Ergonomiaa on uudistettu ammattikäyttäjien palautteen pohjalta. Loogisesti sijoitetut kytkimet ja kahva tekevät kuvaamisesta helppoa ja vaivatonta, myös pitkiä aikoja kuvattaessa.

Laajat personointimahdollisuudet

Molemmat mallit tarjoavat runsaasti personointivaihtoehtoja. Käyttäjä voi määrittää jopa 26 kuvanmukautusparametria ja hallita niiden avulla yli 50 yksittäistä, kuvaan liittyvää muuttujaa. Kaikille 13 personoitavalle painikkeelle voi myös asettaa jonkin 30 yksittäisestä toiminnosta.

Valittavana on useita alan standardien mukaisia gammakäyriä, joten kuvaajat voivat valita käyttötarkoituksiinsa parhaiten sopivan. Otokset voidaan optimoida esimerkiksi tietylle asiakkaalle sopiviksi tai filmille siirrettäviksi.

Jokaiseen kameraan voi tallentaa jopa yhdeksän ”mukautettua kuvaa”, mukaan lukien kolme vakiona tarjottavaa suojattua asetusta – VIDEO.C, CINE.V ja CINE.F. Suosikkiasetukset voi tallentaa ja siirtää videokamerasta toiseen SDHC-korttien avulla. Tämä on erityisen kätevää, kun tietty luova tyyli halutaan säilyttää kaikissa videokameroissa tai kun organisaatiot haluavat taata yhtenäiset asetukset kaikissa kameroissaan.

Parannettu ääni ja liitettävyys

Molemmat mallit tallentavat 16-bittistä lineaarista, 48 kHz:n PCM-ääntä, joka tuottaa laadukkaan äänisignaalin ammatti- ja lähetyskäyttöön. Sisäänrakennettu mikrofoni tallentaa stereoääntä, ja lisäksi kameraan voi kytkeä ulkoisia mikrofoneja tai muita lähteitä kahden yhdysrakenteisen XLR-liitännän kautta.

XF305-kamerassa on myös HD-SDI-lähtö, GENLOCK-tulo ja aikakooditulo/-lähtö, joten se on helppo integroida studio- tai monikamerakuvaukseen.

Canon XF305 ja XF300 tulevat markkinoille kesäkuussa 2010. Hinnat vahvistetaan myöhemmin.