Samsung NX1 testi

Samsung NX1 testi

Samsung NX1 on innostava kamera, ei ainoastaan kuvanlaatunsa ja ominaisuuksiensa  takia, vaan myös hintansa takia. Yksikään toinen valmistaja ei ole toistaiseksi halunnut sisällyttää kameraansa niin paljon ominaisuuksia yhtä edullisesti. Taustavalaistu BSI CMOS kenno, 28 megapikselin resoluutio, 15k/s sarjakuvausnopeus, sisäinen videon 4K-tallennus, WiFi, Bluetooth, mikrofoni- ja kuulokeliitännät; tässä ominaisuuslistaa, joka saa monet kilpailijat näyttämään suorastaan vanhanaikaiselta.

Samsung NX1-with-50-150mm

Runko ja toiminnot

Samsung NX1:n runko on valmistettu magnesiumista. Rungon massa akun kanssa on 640 g, mikä on melko kevyt luokassaan. Runko ei ole pöly- eikä vesitiivis, mutta se on silti suunniteltu kestämään pölyä ja pienehköjä vesiroiskeita. Eli pienen tihkusateen takia ei vielä tarvitse juosta sateensuojaan. Runko istuu käteen hyvin, ja ote paranee entisestään käyttämällä lisävarusteena saatavaa ED-VGNX01 -akkukahvaa.

Samsung NX1

Säätimien sijoittelussa mikään asia ei suuremmin ärsytä. Samsungin objektiiveissaan käyttämän iFn-napin ansiosta objektiivin rinkulalla voi säätää aukkoa, suljinnopeutta, EV-valotusarvoa, ISO-herkkyyttä ja valkotasapainoa. Itse pidin käyttökelpoisimpana iFn-toimintona aukon säätöä objektiivin rinkulasta, sehän toimii tällä tavalla vähän kuten vanhat objektiivit, tämä on tosin mallia ”fly-by-wire”, eli manuaaliobjektiivin täsmällistä tuntumaa ei voi saavuttaa. Valikosta voi itse määritellä haluaako iFn toiminnolla säätää noita kaikkia edellä mainittuja parametreja vai vain joitakin niistä. Jos jotain parametria ei aio käyttää, se kannattaa ruksia valikosta pois päältä, koska tällä tavoin käyttö yksinkertaistuu ja nopeutuu. Jos ei halua hyödyntää objektiivin iFn-toimintoja, tarjoaa kameran runko hyvät säätömahdollisuudet perinteiseen tapaan. Objektiiveina tässä kamerassa oli 16-50mm PZ OIS f/3.5-5.6 ja 50-200mm f/4.0-5.6 O.I.S

Samsung NX1

Kameran näyttö on 3-tuumainen, 1036K-pisteen FVGA Super AMOLED -kosketusnäyttö. Etsimen virkaa toimittaa 2360K-pisteen sähköinen XGA OLED EVF -korkearesoluutioetsin. Kirkkaassa päivänvalossa kaipaisin vielä pykälää kirkaampaa näyttöä, mutta toisaalta sitten tiukoissa tilanteissa auttaa sähköinen etsin, jonka avulla myös videokuvaus onnistuu kirkaassa päivänvalossa. Kosketusnäyttöä on ilo käyttää; sen avulla voi muuttaa tarkennuspistettä ja myös yhden kosketuksen tarkennus ja laukaisu on mahdollista jos tällaista kännykkämäistä kuvausta haluaa toteuttaa.

Liitännät ja varustelu

Samsung NX1 tarjoaa käyttäjälleen liitäntöjä hyvin. Mukana on USB-väylä, HDMI-liitäntä, mikrofoniliitäntä sekä kuulokeliitäntä, eli kaikki välttämätön ajatellen myös videokäyttöä.  HDMI-liitäntä on tyypilliseen digijärkkäreiden tapaan mallia micro, joten se ei todellakaan tukevuudellaan vakuuta. Kameran mukana ei tule ulkoista laturia, vaan kamera ladataan USB-liitännän kautta. Ulkoisia latureita on kuitenkin saatavilla lisävarusteena, ja jos kuvaa paljon, se kannattaa hankkia, samoin kuin lisäakku. Näiden hankinta maksaa yhteensä jonkun matkaa toista sataa euroa.

Valikot

Valikot ovat aina hiukan makuasia, mutta mielestäni Samsung NX1 on valikoiden selkeydessä hyvä, hiukan tulee mieleen Blackmagic Cinema Camera ja sen helppous. Säätöjä ei tarvitse kauaa etsiä vaan kaikki löytyy loogisesti. Valikoissa on kaikki tarpeellinen ja niistä tulee selkeä vaikutelma.

Stillkuvaus

Vaikka NX1 tarjoaa valokuvissa tällä hetkellä luokkansa korkeimman resoluution, kuvanlaatu on silti siisti, eikä esimerkiksi kuvakohinaa esiinny kilpailijoita enemmän. Erilaisia valokuvaustiloja löytyy aukko- ja suljinautomatiikan lisäksi runsaasti, ja parametreja voi myös mukauttaa minipuolisesti kontrasti-, terävyys- ja värisäätöineen. Kamera tarjoaa kaksi muistipaikkaa omille asetuksille, mihin pääsee käsiksi suoraan valintakiekosta. Sisäänrakennettuna löytyy intervallikuvaus, jolla saa tehtyä nopeutettuja 4K-elokuvia, joko suoraan kamerassa, tai jättämällä kuvat valokuviksi ja edelleentyöstettäväksi jälkikäteen. Videokuvausmoodissa valitaan siis vain videon nopeutuksen kerroin ja valokuvaustilassa kuvien välinen tauko sekä kuvamäärä. Halutessaan voi asettaa kuvauksen alkamis- ja loppumiskellonajan. Lisäksi kuvausohjelmista löytyy mm. HDR-kuvaus, monivalotus- ja automaattinen panoraama näistä tärkeimpiä mainitakseni.

Kuvanlaatu stillkuvauksessa

Kuvanlaatu edustaa joka suhteessa APS-C kennoisten kameroiden parempaa päätä, ja jopa edullisilla Samsungin objektiiveilla saa oikein terävää jälkeä aikaiseksi. Dynamiikkaa RAW-kuvissa on hyvin ja kuvat kestävät myös jälkikäsittelyä hyvin, joten jos varmasti haluaa välttää suurikontrastisissa valotusolosuhteissa puhkipalamista, voi kuvaa alivalottaa huoletta jonkin verran, ja säätää huippuvalot tarkemmin vielä kuvankäsittelyssä. Kamera kylläkin tarjoaa kuvan puhkipalamisen estämiseksi seepraraidat ja histogrammin jotka osaltaan auttavat valottamaan kuvan järkevästi. JPEG-kuvia kuvattaessa kannattaa kuvaprofiilia säätää hiukan loivempaan suuntaan, jos kuvaa kovin jyrkässä valaistuksessa.

Samsung NX1 - Seagull Full Size From RAW

Samsung NX1, Samsung 50-200 f/4-5.6 ED OIS, 89mm, 1/640 s f/7.1 ISO 100. Varjoalueita nostettu esiin reippaalla kädellä. Ei kohinanvaimennusta. Varoitus: auki klikattuna kuva on täysikokoinen 28 megapikseliä.

Videokuvaus

Perinteiset digijärkkärivalmistajat ovat viimeisimmät vuodet olleet välinpitämättömiä videoharrastajien suuntaan polkien vuosikausia jokseenkin paikallaan kameroidensa video-ominaisuuksien suhteen. Samsung NX1 onkin juuri tällä hetkellä houkuttelevin ostos laadukasta videojärkkäriä etsivälle. Arvaan, että vuoden 2015 syksyllä saa tämä kamera vielä merkittäviä kilpailijoita Sonyn suunnalta APS-C kennoisissa, mutta silti – tähän mennessä tämä kamera on pioneeri luokassaan, suunnannäyttäjä. Perinteisten merkkien lienee  lähiaikoina pakko seurata perässä, tai ne ovat tässä luokassa kohta entisiä kameravalmistajia. Uskon että reilun tuhannen euron kameran keskivertokäyttäjä haluaa kuvata valokuvansa ja 4K-videonsa yhdellä ja samalla kameralla. Ja vaikka 4K-videoita ei varsinaisesti vielä tarvitsisikaan, siitä on etua, että alkuperäinen editoitava materiaali on 4K-muodossa. Tämä näkyy selkeästi kuvan parempana erotteluna, vaikka video muunnettaisiinkin Full HD -resoluutioon. Kun kerran on kuvannut ja leikannut 4K- tai UHD-materiaalia, on hyvin vaikea enää palata takaisin vain Full HD -resoluutioon kykenevään kameraan.

Videoiden kuvanlaatu on riemastuttava

Samsung NX1:n videokuvan laatu on hintaluokassaan ennennäkemätön, siis nimenomaan UHD-resoluutiolla. Värimaailma loistaa ja kuvan terävyys on huikea. Videon pysäytyskuvatkin näyttävät laadukkailta valokuvilta ja sellaisiahan ne tosiasiassa ovatkin. Videokuva oletusasetuksilla näyttää makuuni liian kontrastiselta mutta mustan tasoa säätämällä kameran säädöistä tähän on helppoa vaikuttaa. Muutoin kameran tuottama videokuva näyttää varsin valmiilta sellaisenaan ilman että sitä tekee mieli hirveästi parannella.

Hidastusten kuvaamiseen NX1 tarjoaa kohtuullisen käyttökelpoisen 100k/s Full HD laatua käyttäen. 4K ja UHD -resoluutioilla pehmeitten hidastusten tekemiseen ei sitten työkaluja olekaan saatavilla, maksimi kuvataajuus on UHD resoluutiolla 30P ja täydellä 4K resoluutiolla 24P.

Automaattitarkennus videokuvauksessa

Videokuvauksessa automaattitarkennus toimii vähintäänkin tyydyttävästi. Kosketusnäytöllä tarkennuspistettä muuttaessa tarkennus saattaa pumpata yhden kerran ylimääräistä. Muutoin tarkennus toimi melko videokameramaisesti. Tarkennusnopeutta voidaan myös muuttaa, ja videoita kuvattaessa voi olla tarpeen hiukan säätää tarkennusta hitaammaksi, jotta kuvasta ei tule levotonta. Tarkennusapuja löytyy käsintarkennukseen: ääriviivakorostus ja osasuurennos ovat kameran vakio-ominaisuuksia, ja ääriviivakorostuksen toiminta tuntuu lisäksi luotettavalta.

Samsung NX1 hyödyntää myös verkkovirtaa

Videokuvaajille ja timelapse-kuvaajille merkittävä tekijä on se, että kameraa voi käyttää samalla, kun akku latautuu USB-liitännän kautta. Tämä antaa verkkovirran saatavilla ollessa tälle kameralle periaatteessa rajattoman käyttöajan ilman akun vaihtamista. Mieleeni ei tule heti yhtään toista digijärkkäriä samassa hintaluokassa, jossa olisi vastaava ominaisuus vakiona. Lisävarusteiden avulla kylläkin hiukan vastaavanlainen mahdollisuus löytyy esimerkiksi Sonyn kameroista, toteutustapa niissä on ns. dummy-akku verkkovirtaan kytkettynä.

Samsung NX1:n kilpailijat

Kameran kilpailijat videokuvan laadussa löytyvät tällä hetkellä hintaluokasta 3000-4000 euroa. Siellä on digijärkkäri Sony A7rII, sellaisia videokameroita kuin JVC GY-LS300CHE, Sony PXW-X70. Blackmagic Production Camera tai URSA Mini 4K.  Toki siihen hintaan saa sitten hinnan vastineeksi myös tukevampia liitäntöjä ja jopa RAW-kuvauksen mahdollisuuden. Niin ja onhan tietysti Panasonic GH4 samassa hintaluokassa, mutta sen kenno on pienempi eikä se tarjoa samoja mahdollisuuksia syväterävyyden hallinnan suhteen. Itse en ole kameroita verrannut, mutta GH4:n kuvan terävyys vaikuttaisi olevan ylipäätään hiukan heikompi, ainakin tämän testin perusteella: http://noamkroll.com/watch-my-full-samsung-nx1-4k-video-review-side-by-side-lumix-gh4-comparison-here/. Toki tiedän, että on olemassa testejä, joissa väitetään juuri päinvastaista. Canon XC10 on myös kamera, jota joku voisi verrata tähän. Sen rajoitteet ovat samat kuin muidenkin yhden tuuman kennolla varustettujen 4K-kameroiden, sellaisiahan ovat myös Sonyn uudet RX10 II tai RX100 IV kamerat, jotka sinänsä ovat huippukameroita luokassaan.

Lisää NX-objektiiveja, kiitos!

Samsung NX1 on loistava kamera, mutta sen vakavin puute tällä hetkellä on Samsungin suppea objektiivivalikoima. Valikoimaa on jo mukavasti laajakulmaisissa objektiiveissa, mutta teleobjektiiveissa valikoima on on riittämätön verrattuna kilpailijoihin. Valovoimaista polttoväliltään yli 150 mm objektiivia ei yksikertaisesti löydy tälle kameralle muuta kuin sovittimia käyttämällä muista merkeistä. Puutteeksi voi laskea myös sen, että  Samsungin primelaseista on useimmat valmistettu ilman kuvanvakaajaa. Esimerkiksi Sonyn E-sovitteisista objektiiveista kun löytyy vakaajallinen malli sekä 35mm että 50mm polttovälillä APS-C kennoisten luokassa. Onneksi edullisten valovoimaisten objektiivien valmistaja Samyang on lähtenyt mukavasti tukemaan Samsungin NX-kameroita ja heidän videokuvauskäyttöön tarkoitetut manuaaliset Cine-objektiivit on valmistettu myös NX-sovittimella. Toivottavasti Samsung ja muutkin objektiivivalmistajat toisivat nopeasti markkinoille lisää laadukkaita objektiiveja järkevään hintaan, koska kamerana NX1 on vakavasti otettava sekä stillkuvauksessa että videoissa. Videokuvan terävyys ja kuvanlaatu muutenkin on jotain uskomatonta hintaluokassaan, ja valokuvatkin kestävät vertailun kilpailijoihin erinomaisesti.

Tiedostojen konvertointi vaatii aikaa

Yksi seikka mikä kannattaa ottaa huomioon, on NX1:n käyttämä videonpakkaus H.265 siinä mielessä, että sitä tukevia videoeditoreita ei juuri ole ja Apple-yhteensopivia ei tällä hetkellä tietääkseni yhtäkään. Samsung tarjoaa kameran mukana ohjelmiston jolla videot voi muuntaa H.264 formaattiin.. Tätä softaa on moitittu hitaaksi käytössä ja tiedostojen muuntaminen ottaa paljon aikaa, varsinkin jos tietokoneessa ei ole riittävästi potkua. Tätä kirjoittaessa on  tiedossa, että H.265 tiedostojen tuki on tulossa ainakin Adoben Premiereen piakkoin. Itseäni tiedostojen muuntaminen ei hirveästi ärsyttänyt. Siihen vaikutti ehkäpä pari syytä: Muunsin tiedostot suoraan kameran kortilta konvertointiohjelman läpi. Lisäksi käytössäni on tehokas kone.

Samsung NX1 arvosteluja netissä

  • cinema5d.com (Tässä negatiivisin arvostelu, jonka olen nähnyt ehkä koskaan mistään kamerasta. En voisi olla enempää eri mieltä. Tässä myös kommentointi on huvittavaa luettavaa)
  • eoshd.com (Tästä linkistä aukenee useita juttuja jotka kirjoitettu NX1:stä.)
  • noamkroll.com (vertailua Panasonic GH4 kameraan)
  • dpreview.com (perusteellinen testi, joka keskittyy enemmän valokuvausominaisuuksiin)

Samsung NX1 teknisiä tietoja

Kuvakenno

  • Tyyppi BSI CMOS
  • Kennon koko 23,5 X 15,7 mm
  • Teholliset pikselit Noin 28,2 megapikseliä
  • Pikseleitä yhteensä Noin 30,7 megapikseliä
  • Värisuodatin RGB-päävärisuodatin

Objektiivin kiinnitys

  • Tyyppi Samsung NX -kiinnitys
  • Yhteensopiva objektiivi Samsung NX -objektiivit (3D-objektiivi tuettu)

Kuvanvakautus

  • Tyyppi: objektiivin siirto (objektiivista riippuen)
  • Tila Pois / Tila 1 / Tila 2

Vääristymien korjaus

  • Pois/Päällä (objektiivista riippuen)

Videot

  • 4K (DCI 4K & UHD) videotallennus, H.265 koodekki
  • Voidaan tallentaa 4:2:2 8-bit 4K videota HDMI-ulostulosta

i-Function

  • Aukkoarvo, suljinnopeus, valoarvo, ISO-herkkyys, valkotasapaino,
    Intelli-Zoom

Pölyn vähentäminen

  • Ultraäänimoottori

Näyttö

  • Tyyppi Super AMOLED, kosketusnäyttö
  • Koko 3,0″ (Noin 76,6 mm)
  • Tarkkuus 1 036 k pistettä
  • Kuva-ala Noin 100%
  • Ohjenäyttö Kyllä

Etsin

  • Tyyppi Elektroninen etsin (OLED)
  • (katsekontaktin tunnistus)
  • Tarkkuus XGA 2 360 pistettä
  • Kuva-ala Noin 100%
  • Suurennus Noin 1,04 X (APS-C, 50 mm, -1 m-1)
  • Silmäetäisyys Noin 21,0 mm
  • Diopterin säätö Noin -4,0–+2,0 m-1

Arvio

92%
Yhteenveto: Tällä hetkellä NX1 on monilla mittareilla paras APS-C kennoinen kamera, varsinkin jos painotus on videopuolella. Heikkoutena suppea objektiivivalikoima, varsinkaan teleobjektiiveja ei paljon löydy.
Käytettävyys - 90%
Kuvanlaatu, stillkuvat - 92%
Video-ominaisuudet - 94%

Käyttäjän arvio 80% (10 äänet).

Samsung NX1 testi 4.1 5 11