Canon EOS 650D – pikakoe

Canon EOS 650D on perustason digijärjestelmäkamera, joka on varustettu kääntyvällä kosketusnäytöllä. Verrattuna EOS 600D -malliin parannuksia on mm. tarkennusjärjestelmässä, prosessorin nopeudessa, valotuksen mittauksessa. Uusi ominaisuus on myös kamerassa tapahtuva HDR-kuvaus. Sarjakuvausnopeus täydellä resoluutiolla on noussut nopeuteen 5 k/s. Kenno on uusi, mutta sen resoluutio on edelleen 18 megapikseliä.

EOS 650D on valmistajansa ensimmäinen digijärjestelmärunko, jossa on jatkuva automaattitarkennus videokuvauksessa.  Tämän lisäksi videokuvauksessakin toimii kohteenseurata. Nämä ominaisuudet ovat mahdollisia uuden hybriditarkennusjärjestelmän ansiosta. Kuvakennossa itsessään on vaihetarkennussensorit jotka toimivat Live View -tilassa ja videokuvauksessa.

EOS 650D:n runko on lähes identtinen EOS 600D:n kanssa, mutta muuten EOS 650D:n käyttö on paljon mukavampaa hyvin toimivan kosketusnäytön ansiosta. Varsinkin Canonin järjestelmäkameraa käyttäneelle käyttöliittymä on helppo, eikä se muillekaan mikään vaikea ole. Ääni tallentuu aiemman monoäänen sijasta nyt stereofonisena.

Kuvanlaatu

Kuvanlaadusta puhuttaessa vertailukohteena on luonnollisesti aiempi malli EOS 600D. Kokeilin malleja rintarinnan ja kokeiluni perusteella voin todeta, että itse en ainakaan lähtisi kuvanlaadun takia päivittämään mallista 600D. Esimerkiksi kohinatasot eivät ole parantuneet. Erona näyttäisi olevan kuitenkin, että uusi kenno on hiukan edellistä herkempi. Onhan kuvan laatu muuten sitten hienoa katseltavaa, mitä Canonilta odottaisikin. Onneksi Canon ei ole lähtenyt jahtaamaan tämän mallin kanssa lisää pikseleitä, koska se olisi todennäköisesti lisännyt kuviin kohinaa, ja sitähän ei kukaan kuviinsa kaipaa.

Jatkuva automaattitarkennus videokuvauksessa

Kiinnostavin EOS 650D:n uusi ominaisuus omasta mielestäni oli uusi hybriditarkennusjärjestelmä; toimiiko se oikeasti ja miten hyvin? Tässä suhteessa kamera tuotti lievän pettymyksen. Ainakaan kittiobjektiivilla (EF-S 18-55mm II IS) videoinnin jatkuva tarkennus ei toiminut kovin hyvin. Kuvaava arvosana sille voisi olla välttävä. Jos sitä suhteuttaa muihin digikameroihin, se on tässä suhteessa parempi kuin esimerkiksi Nikon D3200, mutta selvästi huonompi kuin Sonyn NEX tai SLT-mallit. Kohteen seuranta toimii, mutta sen verran epävarmasti, että siihen ei oikein voi luottaa. Jos tarvitsee kuvata jotain, minkä oikeasti tarvitsee tallentua laadukkaasti, varmin keino vieläkin on tarkentaa käsin. Helpoissa, selkeissä kohteissa automaattitarkennus toimii tyydyttävästi, joskin hiukan laiskasti. Kun vaihtaa tähtäyskohdetta, kamera miettii tovin ennenkuin alkaa tarkentaa.

Tarkennus käyttäen kosketusnäyttöä on periaatteessa todella mukava ominaisuus, mutta senkin toiminta voisi olla hiukan nopeampaa ja varmempaa. Alla on kuvaamani koevideo, jossa on käytetty tarkennusta painaen kosketusnäytöltä haluttu tarkennuspiste.

Kenelle EOS 650D sopii?

Erityisesti EOS 650D miellytti kosketusnäyttönsä ansiosta. Kuvanlaatu sekä valokuvauksessa että videokuvauksessa on hyvällä tasolla ja  kameraa voi hyvin suositella kuvaajalle joka haluaa hypätä pokkareista seuraavalle laatutasolle.  Mitään kovin järisyttävää uutta tämä kamera ei tarjoa esimerkiksi EOS 550D tai 600D -mallien omistajille, vaikka eteenpäin onkin menty monessa mielessä. Lievistä puutteistaan huolimatta kyseessä on oikein mukava ja laadukas kamera, jota on ilo käyttää.

Jätä vastaus