Sony on jo jonkin aikaa tarjonnut videokuvaukseen varteenotettavia vaihtoehtoja niille, jotka haluavat kuvata videota hyväksikäyttäen järjestelmäkameran kuvanlaatua ja kapeaa syväterävyyttä. Sain kokeiluuni kaksi Sonyn kameraa, mallit NEX5-N ja NEX-VG20. Sony NEX-5N on minijärjestelmäkamera kun taas NEX-VG20 on tehty videokameraksi. Kuvakenno näissä kameroissa on sama (APS-C, n. 16 megapikseliä) ja kuvanlaatu näissä kameroissa vastaa toisiaan sekä valokuvien että videon osalta. Kamerat tarjoavat lisäksi 50p (tai 60P) -tallennuksen Full HD -laadulla. Tämä juttu on kirjoitettu lähinnä videokuvauksen näkökulmasta. Videota tulossa vielä juttuun myöhemmin…
Sony NEX-kameroiden videokuvanlaatu
Videokuva on näissä kameroissa puhtainta mitä olen APS-C kennoisissa kameroissa toistaiseksi nähnyt. Alhaisilla herkkyyksillä kuva on erittäin puhtaan näköistä eikä kuvan kohina häiritse ollenkaan. Kuva on laadukkaan näköistä myös terävyyden suhteen, eikä värientoistossakaan ole moittimista. Kilpailijat eivät ole tähän mennessä tarjonneet täysin vastaavaa laatua videokuvan puhtauden suhteen. Oman rajoituksensa videoiden kuvanlaatuun asettaa kuitenkin AVCHD-kuvanpakkaus, jonka heikkoudet tulevat esiin otoksissa, joissa on paljon liikkuvia pieniä yksityiskohtia. Tällaisissa otoksissa saattaa huomata esimerkiksi pienimpien yksityiskohtien lievää sumentumista. Erittäin positiivinen asia parasta laatua tavoiteltaessa on se, että VG20 tarjoaa HDMI-liitännän jolla otokset voidaan tallentaa ulkoiselle tallentimelle ilman AVCHD-pakkausta. Ulkoisen tallentimen käyttöä ja sen tarjoamaa mahdollista kuvanlaadun parannusta ei kuitenkaan itselläni ollut mahdollisuutta kokeilla. NEX5-N kamerassakin on HDMI-liitäntä, mutta sen ulostulon laadusta en ole löytänyt tietoa. Alla näytevideo joka on kuvattu Sony NEX VG20 videokameralla.
Rolling shutter -häiriö eli jello-efekti, joka esiintyy pahiten suurikokoisella CMOS -kennolla varustetuissa kameroissa on asia, jonka kanssa täytyy oppia elämään ja kuvata otokset tämä rajoitus huomioiden. Pystysuuntaiset linjat vääristyvät ja ”elävät”, kun kameraa liikuttaa sivusuunnassa. Ilmiön saa hyvin esiin, kun kameraa panoroi nopeasti. Se myös on selvemmin havaittavissa telepäässä. Tämä on ehkä suurimpia rajoituksia videokäytössä digijärjestelmäkameroilla jotka käyttävät suurta CMOS -kennoa. Esimerkiksi urheilukuvauksessa, jossa videokameran liikkeet ja panoroinnit ovat joskus hyvin nopeita ja lisäksi käytetään zoomin telepäätä, tällaiset kamerat ovat huonoimmillaan. Parhaimmillaan ne ovat jalustalla kuvaten ilman äkkinäisiä kameran liikkeitä. Mitään parhaita mahdollisia”point and shoot” -kameroita nämä eivät siis videokäytössä ole. Jos sellaisen haluaa, kannattaa ehkä tähytä perinteisten videokameroiden suuntaan.
Kameroiden kuvanlaatu valokuvauksessa
Valokuvien laadussa Sony NEX-5N ja NEX VG20 ovat täysin kilpailukykyisiä verrattuna muihin APS-C kennoisiin kameroihin. RAW-kuvien AD-muunnoksen bittisyvyyttä en tiedä, enkä löytänyt tietoa mistään, epäilen että sen olevan 12 bittiä, kun esimerkiksi Canon tarjoaa RAW-kuvissaan 14 bittiä nykyisissä aloittelijatason digijärjestelmissään. Mielestäni Canon EOS 600D päihittää valokuvien osalta värientoistossa nämä Sonyn mallit hiukan hienostuneemmalla ja pehmeämmällä värimaailmallaan, mutta ei Sony silti mikään huono ole todellakaan. Alla on pari NEX-5N kameralla otettua kuvaa, joita on pienennetty alkuperäisestä huomattavasti.
VG20:n varustelu videokamerana
Sony NEX-VG20 on tehty videokameraksi ja se tarjoaakin videokameran ergonomiaa kuvaajalle jonka otokset painottuvat videokuvauksen puolelle. VG20 on tehty jämäkäksi ja esimerkiksi näyttö on saranoitu niin että siinä on pieni joustovara eivätkä pienet töytäisyt vielä riko saranointia. Tallennuksen voi käynnistää sekä kameran takaosasta että päältä.
Videokameraan tottuneet varmastikin kaipaavat moottoroitua zoomia, jonka luulisi löytyvän VG20 mallista, mutta sellaista siinä ei kuitenkaan ole. Zoomaus tapahtuu siis manuaalisesti aivan kuten digijärjestelmäkameroissakin, ja sehän ei ole välttämättä helppoa. VG20 mallin mukana myytävän E18-200 mm zoom-teleobjektiivin zoomirengas on jäykähkö ja tasaisten hitaiden zoomausten tekeminen sillä on vaikeaa. Esimerkiksi Canonin vanhoilla FD-objektiiveilla zoomaus on helpompaa, silloin tosin tarkennus ei toimi automaattisesti. Uuteen, kallimpaan, juuri julkistettuun NEX-EA50UH NXCAM -videokameraan on istutettu moottoroitu zoom objektiiviin.
Sisäänrakennetun ND-suotimen (harmaasuotimen) poissaolo videokamerassa ihmetyttänee monia videokuvaajia. Erillinen ND-suodin objektiiviin on kirkkaissa olosuhteissa erittäin hyvä lisävaruste, joka kannattaa hankkia, jotta välttyy turhan nopeiden suljinaikojen käyttämiseltä. Moni kaivannee lisäksi ammattitason XLR-ääniliitäntöjä, jollaiset luulisi tämän hintatason videokamerasta jo löytyvän. Mutta tässä olikin sitten ne pahimmat puutteet mitä VG20 videokameran varusteluun tulee.
Tarkennus ja valotus videoinnissa
Sekä Sony NEX5-N että NEX-VG20 tarjoavat automaattitarkennuksen, joka toimii videokuvauksessa Sonyn NEX-sarjan kameroihin tarkoitetuilla E-tyypin objektiiveilla vähintäänkin tyydyttävästi. Lisävarusteena myytävällä LA-EA2 sovitinosalla kumpaankin kameraan voi liittää myös Sonyn A-tyypin objektiiveja jotka tarjoavat nopeamman automaattitarkennuksen, mistä on iloa ehkä eniten valokuvauksessa tai nopeiden tilanteiden videokuvauksissa. NEX-kameroihin myydään myös kolmannen osapuolen valmistamia sovittimia mm. Canon EOS, Canon FD, sekä Nikon -yhteensopiville objektiiveille. Sovittimia käyttämällä osa automaattisista ominaisuuksista tipahtaa pois, mutta tämä ei välttämättä ole kaikissa tilanteissa suuri haitta. Sonyn oma E18-200 mm objektiivi tuntui hiukan verkkaiselta automaattitarkennuksen suhteen mutta videokuvauksessa tietty laiskuus ei ole haitaksi. Nopeampaa tarkennusta kaipaisin objektiivilta lähinnä valokuvauskäytössä.
Yksi ilahduttava ominaisuus VG20 -kamerassa on varsinkin käsin tarkennettassa Expanded Focus -toiminto. Sillä voi cropata kuvan lähemmäksi myös videokuvauksen aikana ilman että se vaikuttaisi videon tallentamiseen millään tavoin. Tästä ominaisuudesta on paljon iloa, jos käyttää käsin tarkennettavia objektiiveja. NEX-5N mallissa sama toiminto on myös tyylikkäästi toteutettu, lähelle rajatun kuvan saa esiin automaattisesti, jos käyttää manuaalitarkennusta ja kiertää objektiivin tarkennusrengasta. Haluttaessa se toimii myös napista painamalla.
Kummankin kameran valotusautomatiikka toimii tyydyttävästi, kirkkaassa valossa taipumusta on lievästi ylivalottamiseen ja hämärässä alivalottamiseen. Valotusta voi tietysti automaattitilassakin kompensoida yli- tai alivalotuksen suuntaan.
Kameroiden erot – onko suurehkolle hintaerolle perusteita?
Kameroiden hinnat liikkuvat kittiobjektiivin kanssa halvimmillaan 2000 euron (VG20 + 18-200mm) ja 600 euron (NEX-5N + 18-55 mm) tietämillä (08/2012). NEX-VG20 mallia myydään kalliimman E18-200 mm objektiivin kanssa kun NEX-5N mallia näkee usein myytävän 18-55 mm objektiivin kanssa. Osaltaan tämä selittää myös näiden kittien hintaeroa, koska objektiivien hintaero on huomattava. Pelkästään kameroiden runkojen hintaero on vähimmillään n. 500 euroa.
Kummassakin kamerassa on kosketusnäyttö, jonka avulla voi hallita kameran toimintaa ja esimerkiksi asettaa automaattitarkennukseen haluamansa pisteen. Käyttöliittymät muuten ovat kuitenkin melko erilaisia ja kamerasta toiseen siirtyminen vaatii aina hiukan aivojen uudelleenohjelmointia jos näitä kameroita käyttää samassa kuvaussessiossa. Mitä VG20 sitten oikein tarjoaa sellaista mitä NEX-5N ei tarjoa? Kameroiden kuvanlaatuhan on sama. Tässä muutamia VG20:n ominaisuuksia joita ei löydy NEX-5N mallista:
- videokuvaukseen optimoitu kuvausergonomia ja säätimet
- sähköinen etsin (lisävarusteena myös NEX-5N malliin hintaan n. 300 e)
- kuvaus mahdollista verkkovirtaa käyttäen (tämä saattaa joissakin tilanteissa olla elintärkeä ominaisuus)
- liitäntä ulkoiselle mikrofonille (muulle kuin sonyn omalle), esimerkiksi langattoman mikin käyttö onnistuu mainiosti
- seepraraidat, jotka paljastavat videokuvauksen aikana ylivalottuneet kohdat
- kunnollinen lisävarustekenkä
- pakkaamaton HDMI-ulostulo
- kuulokeliitäntä
- ”uskottavuuskerroin” ammattimaisessa videokuvauksessa 😉
Kumpikin näitä kameroista on omalla tavallaan ihastuttava ja omistushalua herättävä. NEX-5N sopii loistavasti esimerkiksi matkakameraksi jos halutaan tallentaa still-kuvien lisäksi myös laadukasta videota. Se soveltuu myös hyvin ns. B-kameraksi VG20 mallin rinnalle ammattimaisempaankin tuotantoon tietyin varauksin. Sony NEX-VG20 taas soveltuu ominaisuuksiensa puolesta vaikka vakavasti otettavaan dokumenttielokuvatuotantoon. Bonuksena siinä saa myös laadukkaan stillkameran. Hyvä Sony!
[…] Sony NEX-5N ja NEX-VG20 […]
[…] Sony NEX-5N ja NEX-VG20 […]